De juiste senioriteit kiezen is van groot belang en zal vaak de doorslag geven of een (change) traject zal slagen.
Een richtende consultant zal vaak meer ervaring hebben en beter in staat zijn om complexe problemen op te lossen dan een junior consultant. Maar voor sommige projecten ben je beter af om met een inrichtende of verrichtende consultant te werken. Je gaat toch ook geen bladzijden aan elkaar nieten met een spijkerpistool?
In deze blogpost geven we je 5 tips om de juiste senioriteit te kiezen voor jouw project.
Tip 1: Omschrijf duidelijk de opdracht
Maak een duidelijk overzicht van de opdracht: de rol, de plaats in de organisatie en de impact ervan. Deze factoren kunnen alvast een duidelijk beeld schetsten van de benodigde ervaring en vaardigheden die nodig zijn om de opdracht te laten slagen.
Als je eenmaal dit hebt, kan je deze vergelijken met onderstaande afbeelding.
Welke van deze profielen komt het beste overeen met je omschrijving?
Young Potentials: medewerkers die beschikken over een gezonde professionele instelling en die beschikken over relevante en praktisch inzetbare kennis. Zij kunnen ervaring opdoen door mee te werken bij opdrachten die hen toelaten ervaring op te bouwen.
Verrichtende profielen: medewerkers die basiservaring hebben binnen specifieke context en die zelfstandig werk kunnen verrichten en productie maken.
Inrichtende profielen: medewerkers die op basis van ervaring en kennis in staat zijn om sturing te geven aan de gewenste ontwikkeling van content en teams.
Richtende profielen: strategische medewerkers die op basis van een ruime ervaring en met de geschikte persoonlijke vaardigheden een opdracht strategisch kunnen invullen en vervolgens sturen/ coachen/ ondersteunen.
Tip 2: Omschrijf de grootte van het project
Bepaal de grootte van het project in termen van kosten en aantal mensen dat erbij betrokken is. Dit geeft aan of er begeleiding nodig is of dat je volledig zelfstandig kunt werken. Gaat je consultant mensen aansturen? Dan kies je best voor het juiste niveau.
Tip 3: Wees eerlijk in je omschrijving
Wees eerlijk in je omschrijving van de opdracht en vergelijk consultants niet op jaren, maar op relevante ervaring. Dit helpt bij het kiezen van de juiste senioriteit voor de opdracht. Een consultant met 20 jaar ervaring is misschien interessanter op papier, maar kan wel geen ervaring hebben met jouw specifieke vraag.
Tip 4: Bekijk de impact van de consultant
Bekijk niet alleen de impact van de consultant binnen de organisatie, maar ook erbuiten. Als er meerdere stakeholders betrokken kunnen worden, kan je best kiezen voor een consultant die hier al ervaring mee heeft om met klanten, leveranciers, … te werken.
Tip 5: Open communicatie is cruciaal
Open communicatie met je consultant of consultantbureau is cruciaal. Zij kennen het vak en kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste senioriteit voor jouw project. Zo is iedereen tevreden en heeft je project de grootste slaagkans.
Zo zie je maar: de keuze van senioriteit in jouw project is van groot belang. Door duidelijk het profiel van de opdracht omschrijven, de grootte van het project bepalen, eerlijk te zijn in je omschrijving en de impact van de consultant te bekijken, kun je de juiste senioriteit kiezen voor jouw project. Open communicatie met je consultantbureau is hierbij cruciaal.
Door deze tips te volgen, kun je er zeker van zijn dat je project in goede handen is.
Heb je toch nog vragen of kunnen we je ergens mee helpen? Neem dan contact op met onze change advisor Sven: